» » » » » » » » ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE FAYDALARI

EMZİRMENİN BEBEĞE FAYDALARI

Anne sütü bebek için sayısız yararları olan çok özel bir besindir. Bebeğin beslenmesi, sağlığı, enfeksiyonlardan korunması için ayrı ayrı bir çok özelliği içerisinde barındırır. Hatta erken doğmuş bebeğin annesinin sütü de adeta o bebeğe göre ayarlanmış daha koruyucu özellikler içerir. Bu faydalarının dışında tabiki anne için de faydaları vardır.

Anne sütünün bebek açısından faydaları:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Enfeksiyonlara karşı korur
- Aşıların etkisini arttırır
- Anne ile bebek arsındaki bağı kuvvetlendirir
- Bebeğin zihinsel ve zeka gelişimine katkıda bulunur
- İshali önler
- Kabızlığı önler
- Bebeğin çene ve diş sağlığı için faydalıdır
- Konuşmayı geliştirir
- Alerjik hastalıkları önler
- Solunum yolları, kulak, idrar yolu, menenjit v.b. enfeksiyonlarına karşı korur
- Annenin ilk sütü (kolostrum) bebeğe yapılan ilk aşı gibidir
- Bazı çocukluk çağı kanserlerinden, lösemi ve lenfomadan korur
- Diabet, kolesterol yüksekliği, imflamatuar barsak hastalıklarına karşı korur
- Anne sütünün tadı zaman zaman değişerek bebeğin tatları tanımasını sağlar
- Sindirimi inek sütüne göre kolaydır, bebeğin sindirim sistemini zorlamaz
- Anne sütü ile beslenen bebekler daha uysal ve stressiz olurlar

Yapılan bir çalışmada emzirilen bebeklerde 1 ay ile 1 yaş arasındaki dönemde belirgin derecede daha az ölüm görülmüştür. Yapılan başka bir çalışmada emzirilen çocuklarda zeka ve beceri düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Erken doğan bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada ise emzirilen bebeklerin emzirilmeyenlere göre daha az hastaneye yatmaları gerektiği ortaya çıkmıştır. Yapılan bir diğer çalışmada emzirmenin "ani bebek ölüm sendromunu" azalttığı gösterilmiştir. Çalışmalar anne sütünün bebeğin görsel becerisini geliştirdiğini göstermiştir. Formül süt ile kıyaslandığında anne sütü ile beslenen bebeklerde tip 1 diabete daha az rastlanıldığı görülmüştür. Anne sütü ile beslenenlerin yetişkin yaşlarda koroner arter hastalığına (kalp krizi v.b) daha az yakalanacağını düşündüren bazı araştırmalar da vardır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde otitis media (orta kulak iltihabı) 'nın az görüldüğü saptanmıştır. Erken doğum sonrası anne sütü ile beslenen bebeklerde sepsis az görülmüştür.

Amerikan pediatri akadmisi çocuklarda fazla kilo ve obezitenin engellenmesi için emzirmeyi önermektedir. Yapılan çalışmalarda düzenli ve uzun süre emzirilen bebeklerde anne sütünün obeziteden koruyucu etkisinin daha güçlü olduğu gösterilmiştir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt