» » » BARTOLİN KİSTİ VE ABSESİ

BARTHOLİN KİSTİ VE ABSESİ

Bartolin bezleri vajina girişnin her iki yanında bulunan bezlerdir. Penisin vajene girişini kolaylaştırmak için kaygan bir sıvı salgılar. Bu bezler tıkanırs salgıladığı sıvı içerisinde birikerek kist oluşturur. Kistler genellikle birkaç santimetre boyutta olur. Mikrobik enfeksiyon da eklenirse abseleşebilir. Ağrı , kızarıklık şikayetlerine sebep olabilir. Genellikle tek tarafta olur, nadiren iki taraflı da olabilir.

Kistler büyümüşse ve abseleşmisse antibiyotik ve cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavi olarak marsupiyalizasyon, gümüş-nitrat uygulaması, total kist eksizyonu yapılabilir. Genellikle lokal anestezi yeterli olur. Total kist eksizyonunda vajen girişinde kayganlık sağlayan bu bez tamamen alınacağı için bu operasyon genellikle ileri yaşlarda ve çok tekrarlayan durumlarda tercih edilir.

Hijyene dikkat etmek, çoğul partner durumunda prezervatif kullanmak, tuvalet temizliği sırasında vajeni kirletmemek bartolin absesi oluşumunu önlemek açısından önemlidir.. 

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt