» » » » DOĞUM AĞRISI (SANCISI) AZALTMAK İÇİN TIBBİ YÖNTEMLER

Doğum sancıları özellikle ilk doğumunu yapacak olan anne adaylarının çok merak ettiği bir konudur. Sancıların nasıl olduğunu bilmezler ve etraftan duydukları ile yetinmek zorundadırlar. Son ayda rahim kasılmaları arada bir olmaya başlar fakat bunlar gerçek doğum sancıları değildir. Doğum sancısı daha şiddetli, sık ve düzenli olarak gelen sancılardır. Bu sancılar sırasında karın çok sertleşir ve bu sayede bebek aşağı doğru iner. Gerçek ve yalancı doğum sancılarının farkını buraya tıklayarak detaylı olarak okuyabilirsiniz.


Doğum ağrılarını azaltmak için tıbbi yöntemler?
Doğum sırasında annenin sancılarını azalmak için bazı yöntemler vardır. bunları doğum yaklaşmdan önce doktorunuzlakonuşmalısınız ve doğumun nasıl yapılacağına birlikte karar vermelisiniz. En sık uygulanan yöntemepidural analjezi (ağrısız doğum) yöntemidir, bu konuda detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bunun dışında TENS denen sinirlerin elektrikle uyarılması yöntemi ağrı azaltmakta nadir bazı hastanelerd euygulanan bir yöntemdir.Bu yöntemde belinize yapıltırılan pedler aracılığıyla elektrik akımı verilir bu şekilde sinirler uyarılarak ağrı azaltılmaya çalışılır.

Ağrıları azaltmak için bir diğer yöntem Entonox (Gaz ve Hava) yöntemidir. Bu yöntemde anneye ağızdan maske yoluyla gaz verilir. Bu gaz nötröz oksit ve oksijeninin yarı yarıya karışımından oluşur. Anneye rahatlama sağlar. Bu işlem sırasında annede sersemlik, baş dönmesi oluşabilir ama gaz anne ve bebek için zararsızdır. Anne sancının başlayacağını hisseder hissetmez gazı almalıdır, sancılar arasında almamalıdır.

Doğum ağrılarını azaltmak için ağrı kesici morfin benzeri ilaçlar enjeksiyon şeklinde (genellikle kalçadan) yapılabilir. (Peditin veya dolantin gibi...) Ancak bu ilaçların bebeğe geçmesi durumunda bebekte uyuşukluk, solunum zorluğu yaratabilir o nedenle sadece uygun zamanda doğuma az süre kaldığında yapılabilirler. Bazı hastanelerde bu ilaçlar kalçadan iğne ile enjeksiyon şeklinde yapılır bazı hastanelerde annenin ağrı hissettikçe düğmeye basması şeklinde mekanizma (hasta kontrollü analjezi) şeklinde verilirler.

Bunlar dışında nadiren bazı merkezlede uygulanan yöntemlere hipnoz, suda doğum, akupunktur, aromaterapi gibi yöntemler örnek verilebilir.

Doğum sancılarını azaltmak için kullanılan ilaç dışı yöntemler hakkında detaylı bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt