» » » » » DOĞUM KONTROL HAPI KİLO ALDIRIR MI?

Doğum kontrol hapı (OKS) kullanmayı planlayan bayanların en çok sordukları sorulardan birisi de acaba kullanırsam kilo alır mıyım? kilo yapar mı? şeklinde sorulardır. Doğum kontrol haplarının bariz şekilde kilo aldırdığını, şişmalığa, obeziteye neden olduğunu gösteren araştırmalar yoktur. Hatta çoğu araştırmada hiç kilo aldırmadığı gösterilmiştir. Ancak doğum kontrol hapları içerdiği hormonalardan dolayı vücutta hafif su tutulumuna sebep olabilir, bu da ancak yılda bir kaç kilo artışı şeklinde kendini gösterebilir. Ayda bir kaç kilo aldırmak veya senede beş - on kilo aldırmak gibi etkileri olamaz, bu derece fazla kilo alınması mutlaka başka bir sebebe bağlıdır, çoğunlukla da hareket azlığı ve fazla, sağlıksız beslenmekten kaynaklanır. Doğum kontrol haplarının kendisi kalori içermez, bu hapları almakla günlük alınan kalori miktarınız artmış olmaz.

Ayrıca yıllarca örneğin 3-5 yıl doğum kontrol hapı kullanan bir bayan aldığı kiloları doğum kontrol hapına bağlamamalıdır. Çünkü hiçbir hap kullanmayan bir insanda bile bu geçen 3-5 yıl yaş büyüdükçe bazal metabolizmanın zayıflamasına böylece kilo artışına sebep olacaktır. Bu nedenle yaş ilerledikçe daha sağlıklı beslenme ve daha fazla hareket etmek konusunda özen göstermek gerekir.

Sonuç olarak kısaca doğum kontrol hapları kilo aldırmaz veya zayıflamaya neden olmaz. Kilo aldırsa bile bu yılda 1-2 kilo olacak kadar az miktarda su tutulumuna bağlı olabilir. Bunun dışında daha fazla miktarda kilo alımlarının altında mutlaka sağlıksız beslenme, hareketsizlik, spor yapmama veya başka bir hastalık gibi nedenler vardır. Sağlıklı beslenen ve egzersiz, spor yapan bir bayan kilo konusunda endişeye kapılmadan rahatlıkla doğum kontrol hapı kullanabilir, tabi dotoruna danışarak. Sağlıksız beslenen ve egzersiz yapmayan bir bayanın ise zaten doğum kontrol hapı kullanmasa bile zamanla kilo artışı ile yüzyüze kalacağı kaçınılmaz bir sonuçtur.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt