» » » » DOĞUM SONRASI ATEŞ VE ENFEKSİYON

POSTPARTUM ATEŞ -PUERPERAL ENFEKSİYON

Doğum sonrası 24 saat geçtikten sonra en az iki kez ölçümde vücut ısınının 38 dereceden yüksek ölçülmesine postpartum ateş denir. Meme dolgunluğu, süt ateşi, meme iltihabı (mastit), endometrit (rahim içi enfeksiyon), idrar yolu enfeksiyonu gibi nedenler olabilir. Antibiyotik tedavisine rağmen devam eden ateş plasenta retansiyonu (bebeğin eşinden parça kalması), pelvik abse, yara enfeksiyonu, septik pelvik tromboflebit (damar iltihabı) gibi durumları düşündürür. Normal doğumda veya sezaryende yapılan kesi yerlerinde oluşan enfeksiyon da ateş ve akıntıya neden olabilir. Bütün doğumların %1-8 'inden sonra enfeksiyon görülür. Tedavide antibiyotikler kullanılır.

Belirtiler:
Belirtiler enfeksiyonun yerine göre değişmekle birlikte en yaygın ve uyarıcı olan enfeksiyon ateştir. Yüksek ateş doğum sonrası bir enfeksiyon uyarısı olarak kabul edilerek acilen doktora başvurmayı gerektirir.

Süt ateşi ve meme iltihabı (mastit) konusu sitede ayrı bir başlık altında anlatılmıştır, burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Endometrit: Doğum sonrası enfeksiyon nedenlerinden en sık görüleni endometrittir. Bakteriyel bir enfeksiyondur. Endometrit rahmin iç tabakasının iltihabıdır. Karın alt bölgelerinde ağrı ve hassasiyet olabilir. Kötü kokulu akıntı eşlik edebilir.

Tromboflebit (damar iltihabı): Gebelik her kadında damarlarda pıhtılaşmaya eğilim yaratan bir durum olduğu için doğum sonrasında tromboflebit gelişebilir.

Doğum sonrası enfeksiyon için risk yaratan durumlar:
- Erkek membran rüptürü (suların erken gelmesi)
- Sezaryen ile doğum yapmak
- Diabet (şeker hastalığı)
- İyi beslenememe
- Obezite

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt