» » » DOĞUMUN NASIL OLACAĞI NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Hamilelik döneminde takipler süresince çiftlerin en çok merak ettikleri konulardan birisi de doğumun nasıl olacağı konusudur? Normal doğum mu? sezaryen mi? olacak sorusuna özellikle gebeliğin son aylarında sık rastlanır. Normal doğum ve sezaryen arasındaki farklar ve hangisinin tercih edilmesi gerektiği konusu ayrıntılı olarak ayrıca anlatılmıştır bu konuyaburaya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Burada doğumun hangi yöntemle gerçekleşeceğinin ne zaman belli olacağı açıklanacaktır.

Doğum şekli kaçıncı haftada belli olur?
Doğumun normal yolla mı yoksa sezaryenle mi gerçekleşeceği çoğu gebelikte son güne hatta son ana kadar belli olmayabilir. Tamamen normal görünen bir gebelikte normal doğum sırasında bebeğin doğum yolunda ilerlemesinden kaynaklanan bir sebeple veya kalp atışlarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle bir anda searyen gerekebilir ve bu tür durumların önceden tahmin edilmesi herzaman mümkün değildir. Genellikle gebeliğin son ayına kadar doğumun nasıl olacağı hakkında bir fikir belirtmek doğru olmaz. Örneğin son aya kadar anne karnında bebeğin dönmesi sık görülür ancak son ayda artık bebek büyüdüğü için nadiren döner. Hamileliğin son gününe kadar hiçbir zaman kesin olarak normal doğum yapılabileceği söylenemez, her an bazı değişiklikler meydana gelebilir. Ancak gebeliğin son haftalarında (37-38-39-40. haftalarda) bebeğin duruşuna, kilosuna, muayenede doğum yolunun şekline bakılarak normal doğumun mümkün olabilmesi konusunda yaklaşık bir tahminde bulunulabilir.

Ancak bazı durumlar vardır ki bu durumlarda normal doğumun olamayacağı sezaryenin mutlaka gerekeceği önceden daha doğum haftaları yaklaşmadan bilinebilir: Örneğin ikiz ve üçüz gebeliklerde (bazen normal doğum da olabilir), bebeğin suyunun çok az olduğu ve kalp atışının düzensiz olduğu bazı durumlarda, bebeğin kilosunun aşırı fazla olması durumunda, daha önceden sezaryen ameliyatı veya rahim ameliyatı geçirenlerde, bebeğin eşinin (plasenta) doğum kanalını kapatması gibi durumlarda... Bebeğin makat veya ayaklar aşağıda olacak şekilde ters durması durumunda normal doğumun olamayacağı kesin olarak söylenmez çünkü gebeliğin  her haftasında bebeğin tekrar dönerek düz pozisyona gelmesi mümkün olabilmektedir, ancak bebek büyüdükçe özellikle son ayda artık dönme şansı azalır.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt