» » » » » » » » » » » EMZİREN ANNENİN BESLENMESİ

Emzirme annenin metabolizmasını etkileyen bir olaydır çünkü vücuttan süte çok miktarda mineral ve vitamin geçer. Aynı şekilde annenin metabolizması ve beslenme durumu da sütün miktarını ve kalitesini etkiler. Bu nedenle emziren anne beslenme konusunda dikkat etmelidir. Normal düzenli emziren bir anne günde 400 - 1000 cc süt vermektedir. Emzirme döneminde annenin daha fazla enerji ve mineral-viramin alması gerekir. Emziren annelerin diğer bayanlara göre günde ortalama 400 kcal fazla enerji almaları gerekir. Emziren annenin günlük alması gereken protein miktarı da artmıştır.


Yağda ve suda eriyen vitaminler anne sütüne geçebilmektedir. Bu nedenle emziren anneler vitaminden zengin diet uygulamalıdır. Uzun süreli vitaminden fakir diyetle beslenmek annenin vitamin depolarının boşalmasına sebep olabilir. Annenin vitamin takviyesi alması da sütteki vitamin miktarını artttırır. Annenin kemik mineral yağunluğu emzirme döneminde zayıflar ve emzirme dönemi bittikten sonra tekrar düzelir. Kemik ve kalsiyum metabolizmasındaki bu değişim ve sonradan düzelme annenin aldığı kalsiyum miktarından bağımsız olarak gerçekleşmektedir o yüzden normalden daha fazla kalsiyum, magnezyum, fosfor alması önerilmez. Emziren bayanların da diğer bayanlar gibi günlük normal miktarda süt-yoğurt tüketmeleri yeterlidir.

Anne aşırıya kaçmadığı sürece yemeyi azaltsa bile bebeğin iyi beslenmesi için sütün miktarı hemen azalmaz. Ancak annede beslenmeyi ciddi derecede bozan bir durum ortaya çıkarsa sütün kalitesi ve miktarı azalabilir. Annenin hafif derecede kilo kaybetmesi süt miktarını etkilemez. Annenin normal insanlar kadar su içmesi veya sıvı içecekler alması yeterlidir, daha fazlasının faydası olmaz. Ne kadar çok sıvı alırsa o kadar çok süt olur diye bir ilişki yoktur. Sıvı alınması ve beslenme çok bozulmadığı sürece süt üretimi kolay kolay azalmaz, bu bebeği korumak için gereklidir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt