» » » JİNEKOLOJİK KANSERLER

Kadın genital organ kanserinde erken tanı ile başarılı tedavi mümkün olmaktadır. Jinekolojik kanserler şu dokulardan kaynaklanabilir.

Dış genital organ (vulva) kanserleri genellikle ileri yaş grubundaki bayanlarda görülür.Bazı virus hastalıkları veya kronik kaşıntı ile giden hastalıkların zemininde kanser gelişebilir.

Vajina kanserleri genital bölge kanserleri arasında en az görülen türüdür.

Rahim ağzı (collum) kanserleri en sık görülen kadın genital kanser türü olmakla beraber özellikle smear testleri sayesinde öncü lezyonların tanınması ve tedavisi mümkün olmaktadır. HPV enfeksiyonu ile direk ilişkili bir kanserdir o yüzden HPV aşısı ile önlenmeye çalışılmaktadır. Erken evlilik, çok eşlilik, kötü hijyen gibi nedenler riski arttırır.

Yumurtalık (over) kanseri erken belirti vermeyebilir. Çok doğum yapmış olan, ilk bebeğini erken yaşta doğurmuş olan, doğum kontrol hapı kullanan bayanlarda daha az görülür. Risk grubunu belirlemek zordur. Ailede over kanseri olan bayanlarda risk artar.

Rahim (endometrium) kanseri doğum yapmamış olan, adet düzensizliği (polikistik over), şişman, diabetik, yüksek tansiyonu olanlarda, menopoza geç giren bayanlarda daha sık görülür. Menapoz sonrası kanamalar kanser ihtimali taşıması açısından dikkate alınmalıdır.

Düzenli jinekolojik muayene korunma ve erken tanıda önemlidir. Yılda bir kez smear testi ve yılda iki kez altı ay ara ile jinekolojik muayene kadınları jinekolojik kanserlerden koruyacak veya erken tanı sağlayacaktır. 

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt