» » » » KEMİK ERİMESİ (OSTEOPOROZ)

Menopozdan sonra pek çok kadında osteoporoz ile sonuçlanabilen kemik kaybıgelişir. Sağlıklı kemik yoğun ve güçlüdür ve büyük miktarda basınca dayanabilir. Ancak, osteoporoz geliştiğinde, kemikler incelir ve kırılgan bir hal alır ki bu kemiklerin kırılma olasılığını arttırır. Kemiğe direncini veren maddelerin özellikle de kalsiyumun kemikten uzaklaşması ile osteoporoz oluşur.
Estrojen hormonunun olmadığı durumlarda kemik kaybı hızlanır ve menopozal dönemde gözlenen osteoporoz ortaya çıkar. Menopozda hormon replasman tedavisi alan kadınlarda kemik erimesi daha az olmaktadır fakat dikkat edilmesi gereken nokta günümüzde ateş basması gibi hiçbir menopozal şikayeti olmayan kadınlara sadece kemik erimesini önlemek amacıyla östrojen yani hormon tedavisi önerilmemektedir.
Erken evrede osteoporoz fark edilebilecek nitelikte çok az fiziksel değişikliğe yol açar. Ancak, hastalık ilerledikçe özellikle omurga, el bilekleri ve kalça kemiklerinde basit travmalarla kırıklar oluşabilir. Kemik kaybı kişide ağrılara, boy kısalmasına, hareket kısıtlılığına ya da omurganın eğrilmesine dahi ("kocakarı kamburu" olarak da bilinir) yol açabilir.

Osteoporoz riskine katkıda bulunabilecek diğer etkenler:
- Sigara
- Çok fazla alkol tüketimi
- Çok az egzersiz, hareketsizlik
- Çok az kalsiyum alımı (şimdi ya da çocukluk çağında)
- Steroidler (astım ve artrit tedavisinde sık kullanılırlar) ve tiroid hormonu (çok yüksek dozda) gibi belirli ilaçların kullanımı
- Erken menopoz (45 yaşından önce)
- Genetik faktörler
Osteoporoz için risk faktörleri konusu için tıklayın

Kemik Mineral Ölçüm Yöntemlerine göre:
Normal...................................T-Score < -1 SD Osteopeni...............................T-score –1, -2.5 SD Osteoporoz.............................T-score> -2.5 SD ve kırık yok.
Yerleşik osteoporoz.............. T-score > -2.5 SD ve kırık var.

Tedavi:
İlaç tedavisinde kemik yıkımını azaltanlar (kalsiyum, bifosfonatlar, raloksifen, kalsitonin ve hormon replasman tedavisi) ve kemik yapımını arttıranlar (Flor, Paratiroid hormon, D vitamini) olmak üzere çeşitli ilaçlar kullanılır.
Tedavide beslenme, egzersiz, yeterli güneş ışını alma, yaşam şeklinin düzenlemesi de önemlidir.
Osteoporoz tedavisi ve kullanılan ilaçlar konusu için tıklayın

Korunmak için neler yapmalı?
- Kalsiyum ve D vitamini yönünden yeterli beslenilmeli
- Güneş ışınlarından yeterince yararlanılmalı
- Bol hareket ve egzersiz yapılmalı
- Sigara, alkol ve aşırı kafein gibi kötü alışkanlıkların osteoporozu artırıcı etkenlerinden uzak durulmalı


İlgili Konular:
Kemik Kaybı Nedir?
Osteoporozdan Korunmanın Yolları
Kemik Erimesi Belirtileri
Kemik Erimesi Tedavisi ve Kullanılan İlaçlar
Kemik Erimesinde Beslenme
Kemik Yoğunluğu Ölçümü (Kemik Taraması)
Hamilelikte ve Doğumdan Sonra Kemik Erimesi  

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt