OSTEOPOROZ TEDAVİSİNDE HAREKET, EGZERSİZ VE SPORUN ÖNEMİ


Öncelikle sunu belirtmek gerekir ki kemik erimesi yani osteoporozu önlemenin en akıllıca yolu kemik erimesi başlamadan önce yani genç yaşlarda sağlıklı beslenme, düzensizli egzersiz ve spor gibi kurallara dikkat etmektir. Elbette kemik erimesi başladıktan sonra da bunların yapılması fayda sağlar ancak genç yaştan itibaren bunlara dikkat etmek daha avantajlıdır. Bir kadın menopoza ne kadar güçlü kemiklerle girerse bundan sonraki hayatında kemik erimesi ve buna bağlı gelişebilecek sorunlar açısından o kadar korunmuş olacaktır.

Kemik erimesinin ilerlemesini engellemek için hangi egzersiz ve hareketler yapılmalıdır?
Kemik erimesi saptanan bir hasta beslenme ve egzersiz (spor) ve gerekirse bazı ilaçlar ile takibe alınır. Amaç kemik erimesinin ilerlemesini engellemek ve kemiklerin kasların güçlenmesini sağlayarak olası komplikasyonları önlemektir. Kemik ve kasları güçlendirmek için yapılacak harketler, egzersizler ve spor mutlaka bu konuda uzman doktora danışılarak (fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı) yapılmalıdır. Hayatın her döneminde olduğu gibi kemik erimesi durumunda da egzersiz ve sporların bilinçsiz ve yanlış yapılması fayda değil zarar getirir. Kemik erimesinin önlenmesi ve ilerlemesinin engellenmesi amacıyla düzenli egzersiz, hareketler ve spor son derece fayda sağlar.

Kemik erimesi  durumunda egzersiz ve spor yapılması ne tür faydalar sağlar?
- Kemikleri güçlendirir, kemik kütlesini arttırır.
- Kemik kaybını azaltır.
- Kas kütlesinin artmasını ve kasların güçlenmesini sağla, bu sayede düşmeleri engeller.
- Egzersiz ve spor yapmak kişinin denge yeteneğini geliştirir. Bu sayede düşmelere bağlı kırıklar önlenmiş olur.
- Eklemlerin etrafındaki  kasların güçlenmesini sağlar, bu sayede vücudun duruşu ve hareketleri daha düzgün olur, eklemler korunur.
- Kemik ve eklemlerdeki ağrıların azalmasını sağlar.
- Hastanın psikolojik olarak kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlar.
- Fazla kilo almayı, şişmanlığı önler bu sayede eklemlere ve bacaklara binen yük azalır. Ayrıca obesiteye bağlı kalp damar hastalıkları gibi riskler de azalmış olur.
- Vücudun esnekliğini arttırır.

Kemik erimesinde ne tür egzersiz ve sporlar yapılabilir?
Aşağıda belirtilen egzerisizlerden hangisinin uygun olduğu mutlaka bir fizik tedavi uzmanı tarafından belirlenmelidir. Bir uzmana danışılmadan rastgele egzersiz ve sporlar yapılmamalıdır. Hastanın genel sağlık durumuna göre, mevcut hastalıklarına göre, daha önceki spor alışkanlıklarına göre ve fiziksel durumuna göre uygun egzersizler belirlenir.
- Uygun hastalara haftada 3 kere 30 dakika civarında yürüyüş önerilir.
- Uygun hastalara hafif ağırlık egzersizleri önerilir. Bu egzersizler küçük ağırlıklarla veya ağırlık makinaları ile yapılabilir.
- Bazı hastalara yüzme veya su içi egzersizler önerilir.
- Aerobik egzersizler önerilebilir.
- Esneklik ve germe egzersizleri önerilebilir. Bu egzersizler eklem hareketlerinin esnek ve güvenli olmasını sağlar.
- Postür düzeltme egzersizleri önerilebilir.
- Merdiven çıkma egzersizleri önerilebilir.

Kemik erimesi varlığında hangi egzersiz ve sporlar önerilmez:
- Hızlı ve ani hareketler gerektiren sporlar
- Düşme riski olan sporlar
- Eklemleri aşırı eğilmeye, bükülmeye zorlayan sporlar

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt