Kızlık zarı (hymen )nedir, kızlık zarı tamiri veya dikimi (himenoplasti) nedir?
Aşağıdaki resimde kızlık zarı (hymen) izlenmektedir.





Aşağıdaki resimlerde ise kızlık zarının olabileceği farklı şekilelr izlenmektedir.

Yuvarlak (dairesel veya çemberimsi), septalı (perdeli), çok delikli, deliksiz, hilal gibi çeşitli şekillerde olabilmektedir.




Kızlık zarının fizyolojik olarak ne işe yaradığı tam anlaşılamamış olsa da dışarıdan mikroorganizmaların ve yabancı cisimlerin vajinaya engellediği düşünülmektedir.

Hymen yani kızlık zarı çok nadir olarak doğuştan hiç bulunmayabilir. Kızlık zarı vajina içinde değil vajinanın hemen girişinde dudakların yaklaşık 1 cm içerisindedir.

Kızlık zarı çoğunlukla ilk cinsel ilişkiyle kanar fakat bu herzaman olmayabiliyor çünkü kızlık zarı aşırı esnek olanlarda veya zar üzerinde az sayıda damar bulunması durumunda ilk cinsel ilişkide kanama gerçekleşmeyebilir. Nadiren de ilk ilişkiyle beraber kızlık zarı ve hatta bazen vajina dokusu aşırı kanayabilir ve dikiş atmak gerekebilir. Kanama genellikle az olur ve en fazla 20-30 dakikada durur eğer bu kadar süre geçmesine rağmen durmamışsa veya çok aşırı kanama varsa doktora başvurmanız gerekir.

Bir kez zedelenen kızlık zarı daha sonra hiç ilişki olmasa bile kendi kendini onarmaz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanının yaptığı muayenede kızlık zarının yırtılmış olup olmadığı, yırtılmışsa bunun eski bir yırtık mı, yeni bir yırtık mı olduğu anlaşılabilir. Ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları resmi bir kurumda adli tabip olarak görevli olmadıkları sürece bu muayeneyi yapmamayı tercih etme veya muayene sonucunda rapor vermeyi reddetme özgürlüğüne sahiptirler. Dahası Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları hastanın kendisi dışındaki birine muayene sonucunu bildirmek zorunda da değildirler.

Bakir hastalar vajinal muayene edilemezler ancak bakire bir kadının değerlendirmesinde yalızca karından yapılan ultrasonografi yeterli değildir. Vajina yerine makattan muayene edilmesi gereklidir ve çok faydalı bilgiler verebilir.

Kızlık Zarı Bozulmadan Gebelik Oluşabilir Mi?
Esnek olan bir kızlık zarı tam olarak bozulmadığı halde spermler vajenden rahime doğru ilerleyerek yine de gebelik oluşturabilirler. Hatta nadiren olsa da dışarıya kızlık zarına ykın bir yere boşalmayla bile spermler vajene ilerleyerek gebelik oluşturabilirler.


Kızlık zarı tamiri veya dikimi (himenoplasti)
Kızlık zarının tamiri mümkündür. Bu tamirin başarılı olup olmayacağının en önemli belirleyicisi yırtılmanın ne zaman olduğudur. Kısa zaman önce (günler önce) olan bir yırtılma kolaylıkla tamir edilebilir. Çok sayıda cinsel ilişkide bulunmuş, doğum yapmış kadınlarda ise kızlık zarının parçaları azalmış olduğundan tamiri çok zor olabilir, başarısız olabilir.

Kızlık Zarının Tam Kapalı Olması:
Kızlık zarında doğuştan herhangi bir delik olmaması durumudur. Bu durumun sonucuna kız büluğ çağına ulaştığı halde, döl yolundan dışarı doğru aylık kanamalar görülmez. Çünkü uterus (döl yatağı) kanaması gerçekleşmekte, fakat bu kan döl yolunu kapayan ve geçit vermeyen kızlık zarı ardında birikmektedir. Bu durum kızda ayda bir karın ve döl yolu sancılarına yol açar. Döl yolunun içinde bu şekilde kan birikmesine hematokolpos denir.Tedavide gecikilirse döl yolunun, kızlık zarı gerisinde kalan tümü kanla dolacak ve bundan sonra uterus (döl yatağı) da kanla dolmağa başlayacaktır. Bu duruma ise hematometra adı verilir. Tedavisi kızlık zarında hekim tarafından bisturi ile bir delik açılmasından ibarettir. 

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt