» » » KONİZASYON (KONİ BİYOPSİ)

Rahim ağzının ortasından koni biçiminde parça çıkarılması işlemine konizasyon (soğuk konizasyon) veya koni biyopsi adı verilir. Bu işlem yapılırken kullanılan yönteme göre farklı isimler alır. Bistüri ile yapılırsa soğuk konizasyon, lazer ile yapılırsa lazer konizasyon, elektrik ile çalışan halka şeklinde bir aletle yapılırsa LEEP (loop electrosurgical excision procedure) adını alır.


Konizasyon ameliyathane şartlarında lokal veya genel anestezi ile yapılabilinir.

Konizasyon işleminden sonra bir hafta kadar az miktarda vajinal kanama devam edebilir. Akıntı ve lekelenme daha uzun süre devam edebilir. Bu dönemde tampon kullanılmamalı, hijyenik pedler kullanılabilir. 1 ay cinsel ilişkide bulunmamalı ve vajinal duş yapılmamalıdır.
Konizasyon hangi durumlarda yapılır?
- Smear testinde rastlanılan bazı anormallikler (HSIL gibi)
- Smear, kolposkopi yada biyopsi sonucunda kanser şüphesi olan durumlarda

Konizasyon ile çıkarılan parça patolojik incelemeye gönderilir ve patoloji sonucuna göre tedaviye nasıl devam edileceğine karar verilir.

Komplikasyonlar:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Servikal stenoz (Rahim ağzında darlık)
- Servikal yetmezlik
- Servikal distosi (zor doğum)

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt