» » » MİKROENJEKSİYON (ICSI)

TÜP BEBEKTE MİKROENJEKSİYON YÖNTEMİ NEDİR?
Günümüzde tüp bebek tedavisinde mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi oldukça yaygın olarak uygulanmaktadır. Mikroenjeksiyon tüp bebek tedavisinde döllenme aşamasında uygulanan bir tekniktir. Amaç sperm ve yumurtanın en başarılı şekilde, en yüksek oranda döllenmesidir. Tüp bebek uygulama aşamaları detaylıca ayrı bir yazıda anlatılmıştır, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tüp bebek tedavisinde döllenme için kullanılan başlıca iki teknik vardır, birincisi IVF (in vitro fertilizasyon) yani klasik tüp bebek uygulaması, ikincisi mikroenjeksiyon (ICSI) uygulamasıdır. Bu iki yöntem arasındaki fark aşağıda açıklanmıştır.

ICSI: İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (intracytoplasmic sperm injection)

Mikroenjeksiyon ile klasik IVF tüp bebek yönteminin farkı nedir?
Klasik normal tüp bebek uygulaması yani IVF yönteminde çok sayıda (binlerce) sperm hücresi laboratuvarda kadının bir tane yumurta hücresinin etrafına konur. Bu spermlerden tek bir tanesi kendi kendisine yumurta hücresini döller. Burada döllenme normal yolla oluşan gebeliklerde spermin yumurta hücresini döllemesi gibidir, yalnız olay kadın üreme organlarında değil laboratuvarda gerçekleşmektedir.
ICSI yani mikroenjeksiyon yönteminde erkeğin spermlerinden sadece bir tanesii alınır ve kadının yumurta hücresinin içerisinemikroskopik yöntemlerle yerleştirilir yani enjekte edilir. Bu yüzden ismi mikroenjeksiyondur. Burada sperm yumurta hücresini kendiliğinden döllemez, "zorla" yumurta hücresinn içerisine yerleştirilir.

Mikroenjeksiyon yönteminin avantajı nedir?
Mikroenjeksiyon yöntemi sayesinde döllenme (fertilizasyon) daha yüksek oranda gerçekleşmektedir. Ayrıca sperm sayısı ve kalitesi çok az olan erkeklerde normal IVF yöntemi ile döllenme çok zor hatta azoospermi gibi durumlarda imkansızdır. Bu hastalarda mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenme sağlanabilmektedir çünkü b yöntemde tek bir sperm bile yeterlidir. Azoospermi hastalarında menide sperm hiç olmadığı halde testisten Mikro TESE gibi yöntemlerle bir kaç sperm hücresi alınabilir ve mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenme gerçekleştirilir.

Mikroenjeksiyon nasıl yapılır?
Menideki en kaliteli spermlerden biri seçilir. Sperm hücresinin kuyruğu hareketsizleştirilir ve çok hassas mikroskopik enjektörle alır. Sperm enjektör ile yumurta hücresinin içerisine yerleştirilir. Bu işlemden önce yumurta etrafındaki hücreler temizlenir. Olgun yumurta metafaz 2 aşamasında olmalıdır, metafaz 2 aşamasında olan yumurta hücresi seçilerek döllenme işlemi gerçekleştirilir. Aşağıdaki videoda mikroenjeksiyon işleminin nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz.

Hangi hastalarda mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi uygulanır?
- Sperm sayısı çok az, azoospermi, mikro TESE ile sperm elde edilen hastalar
- Sperm şeklinde, morfolojisinde ileri derecede (%95'ten fazla) bozukluk olan hastalar
- İnfertilite sebebi olarak antisperm-antikorlar düşünülen hastalar
- Daha önce klasik IVF yöntemi ile başarısız olan hastalar
- Preimplantasyon genetik tanı (PGD) uygulanacak hastalar
- Nedeni açıklanamamış infertilite hastaları

Mikroenjeksiyon ile döllenme kesin oluşur mu?
Mikroenjeksiyon yönteminde sperm mikroskopik yöntemlerle "zorla" yumurta hücresinin içerisine yerleştirilmesine rağmen her zaman döllenme oluşmaz. Sperm ve oosit kalitesi döllenme başarısını etkiler. Bu nedenle daha kaliteli spermleri seçebilmek için yeni yöntemler geliştirilmeye çalışılmktadır, IMSI yöntemi gibi. Sperm kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden birisi de embriyoloji uzmanının (embriyolog) tecrübesidir.

Mikroenjeksiyon yaptıranlarda gebelik şansı ne kadardır?
Mikroenjeksiyon yani ICSI yönteminde döllenme ve gebelik oranları normal IVF yöntemine göre biraz daha fazladır. Ancak yine başarıyı etkileyen en önemli faktör anne yaşı ve yumurtalık kapasitesidir. Tüp bebek başarısını etkileyen faktörler hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Yaşa göre değişmekle beraber döllenme başarısı genellikle %50-80 arasındadır. Tabiki bu döllenmelerin hepsi gebelik ile sonuçlanmaz.

Mikroenjeksiyon fiyatı, maliyeti:
Tüp bebek merkezine veya hastaneye göre maliyet değişmekle birlikte, genel olarak klasik IVF yönteminden çok farklı değildir.

Monokoryonik ikizlerde artış:
Mikroenjeksiyon (ICSI) yönteminde sebebi ve mekanizması anlaşılmasa da monooryonik ikizlerde klasik IVF yöntemine göre artış olduğu izlenmektedir.

Mikroeneksiyon (ICSI) - video izle:



Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt