Normal doğum 38-42 gebelik haftaları arasında, kendiliğinden başlayan rahim kasılmalarıyla, başla gelen tek bir bebeğin anne ve bebeğe zarar vermeden vajinal yolla canlı olarak doğmasıdır.

Normal doğumda, bebek doğduktan en geç otuz dakika sonra plesanta ve zarları da kendiliğinden rahimden dışarı atılır. Normal bir doğumda yaklaşık 300 ml kadar kan kaybı olur. Doğum için geçen süre 24 saatten daha azdır.

Normal bir gebelik süresi son adet başlangıç gününden itibaren 280 gün ya da 40 haftadır. Beklenen doğum tarihi, "son adet tarihine 7 gün eklenip 3 ay gerisi" formülüyle hesaplanabilir.


İlgili Konular:
Normal Doğuma Engel (Sezaryen Gerektiren) Durumlar
Normal Doğum Görüntüleri
Normal Doğumun Faydaları
Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?
Normal Doğum Ne Kadar Sürer? 
Doğumhanede Sizi Bekleyen Aşamalar
Suni Sancı (Doğum İndüksiyonu)
Amniyotomi (Doğumda Su Kesesinin Açılması)









KONU İLE İLGİLİ SORULAR

En fazla kaç kere normal doğum yapılabilir?
Bir kadın yumurta üretme potansiyeli bitene kadar gebe kalabilir ve normal doğum yapabilir. Bu durumda teorik olarak bir sınır yoktur ve 15-20 kadar doğum yapan kadınlar bilinmektedir. Artan doğum sayısı ile beraber anne yaşı da arttığı için özellikle 35 yaşından sonra ileri anne yaşına bağlı  ek problemler çıkma ihtimali de artar.

Normal doğum için ideal yaş nedir?
Gebelik ve doğum için ideal yaş aralığı 20-35 yaşlar arasıdır. Daha erken ve daha geç yaşlarda gebelikte ve doğumda problem yaşama riski artmaktadır. 

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt