» » PERİPARTUM (POSTPARTUM) HİSTEREKTOMİ

SEZARYEN HİSTEREKTOMİ (DOĞUM SIRASINDA RAHMİN ALINMASI AMELİYATI)

Peripartum histerektomi, postpartum  histerektomi veya sezaryen histerektomi şeklinde isimlendirilen ameliyat doğum sırasında histerektomi (rahmin alınması) ameliyatıdır. Histerektomi total veya supraservikal şekilde gerçekleştirilebilir. İlk kez 1876 yılında İtalyan Eduardo Porro tanımladığı için Porro ameliyatı diye de isimlendirilir.

Ülkemizde ve dünyada yaklaşık olarak 2000 doğumda bir gerçekleştirilen bir ameliyattır. En sık neden normal doğum veya sezaryen sırasında meydana gelen aşırı kanamadır. Bu kanamaları durdurabilmek için bazen uterotonik ilaçlar, uterin masaj, uterin arter ve hipogastrik arter gibi damarların bağlanması yeterli olabilse de nadiren kanamayı durdurabilmek için histerektomi (rahmin alınması) gerekebilmektedir.

Doğum esnasında histerektomi (rahmin alınması) nedenleri:
- Plasenta previa, plasenta akreta gibi plasentasyon anomalileri nedeniyle aşırı kanama olması
- Uterin atoni nedeniyle aşırı kanama olması
- Uterus rüptürü
- Myomlar
- Pıhtılaşma bozukluklarına bağlı aşırı kanama
- Uterin damar yaralanmaaları
- Hematom
- Uterin enfeksiyon ve sepsis
- Dekolman plasenta

Peripartum histerektomi için risk faktörleri:
- Daha önce sezaryen ameliyatı geçirmiş olmak
- Üçten fazla doğum yapmış olmak
- İkiz gebelikler
- Daha önce myomektomi ameliyatı geçirmiş olmak

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt