» » » » » RAHİM FİLMİNDE TÜPLERİN KAPALI ÇIKMASI

İLAÇLI RAHİM FİLMİNDE (HSG) BİR VEYA İKİ TÜPÜN TIKALI OLMASI


HSG'de tüplerin kapalı ve açık olmasının güvenilirlik oranı:
Histerosalpingografi (HSG) yani ilaçlı rahim-tüp filmi çekilmesi sonrasında tüplerden birisi veya ikisi kapalı görülebilir. Öncelikle bilinmelidir ki rahim filmi çekimi sırasında tüpte spazm (kasılma) oluşarak ilacın geçmesini engellenebilir, bu nedenle film sonucunda kapalı görüntü oluşabilir yani aslında bu tüp açıktır. Yapılan araştırmalarda rahim filminde tıkalı izlenen tüplerin yaklaşık üçte birinin gerçekte açık olduğu gösterilmiştir. Çeşitli araştırmalarda bu oran değişiklik göstermektedir.
Yine benzer şekilde rahim filminde açık olarak saptanan tüplerin bir kısmında (%15-20) laparoskopi ile problem olduğu saptanmıştır. Yani HSG'de tüpün açık izlenmesi de o tüple ilgili bir problem olmadığını yüzde yüz garanti edememektedir. (kaynak) Çeşitli araştırmalarda bu oran değişiklik göstermektedir.
Bu nedenlerden ötürü özellikle rahim filminde iki tüpün birden kapalı izlenmesi halinde durumu netleştirmek için laparoskopi (kapalı ameliyat) yapılır. (laparoskopi: kamera ile karın içerisinin gözlenmesi ameliyatı)

Rahim filminde tüplerden birisi kapalı ise:
Bu durumda kendiliğinden veya ilaç tedavisi ile hamile kalma şansı vardır. 3-6 ay kadar ilaç tedavisi ve aşılama denenebilir. Ancak hastanın yaşı çok ileri ise ve sperm parametrelerinde bozukluk varsa tüp bebek için yönlendirilebilir, bu durum hastaya özel verilmesi gereken bir karardır.

Rahim filminde tüplerin ikisi birden kapalı ise:
Bu durumda yukarıda güvenilirlik oranı kısmında anlatıldığı gibi durumu netleştirmek için laparoskopi (kapalı ameliyat) yapılır genellikle. Laparoskopide de her iki tüpün tıkalı olduğu tespit edilirse bu durumda tüp bebek tedavisine yönlendirilir hasta. Laparoskopide tüplerin birisi veya ikisi açık saptanırsa hastanın tüp bebekten önce ilaç tedavisi görme şansı vardır. Yine bu durumlar her hastanın durumuna özel kişisel karar verilen durumlardır.

Rahim filminde tüpleri kapalı olanlar kendiliğinden hamile kalabilir mi?
Yukarıda anlatılan nedenlerden dolayı yani laparoskopi ile teyit edilmeden önce tüplerden emin olunamayacağı için her zaman düşük de olsa böyle bir şans vardır. Hatta laparoskopi ile her iki tüpü kapalı olduğu halde kendiliğinden gebe kalan çok nadir hastalar olabilmektedir. Ancak bunlar olağan beklenen durumlar değildir ve kısırlık (infertilite) tedavisinde zamanı geciktirmemek bazen çok önemlidir. Yaş ilerledikçe bazı tedavilerin başarı şansı azalmaktadır ve hastalar geciktikleri için ellerindeki şansı da kaybedebilmektedirler. Bu nedenle tüpleri kapalı olan hastalar doktorlarının önerileri ve yönlendirmeleri doğrultusunda önlerindeki zamanı en efektif şekilde değerlendirmeye çalışmalıdır.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt