» » » » RAHİM KANSERİ (ENDOMETRİUM KANSERİ)

Endometriyum kanseri, kadın genital kanserleri arasında en sık görülen kanser türüdür. Rahmin iç duvarını döşeyen dokudan gelişir. En sık 60-70 yaşları arasında görülür. Rahim kanserlerinin yüzde 95’ten fazlası endometrium kanseridir. Daha seyrek görülen rahim kanseri ise sarkomdur. Rahim kanserlerinin %5’inden daha azını oluşturur. Bu tümörler rahmin kas tabakasında oluşur.

Belirtiler: En önemli belirtisi menapoz sonrası görülen kanamadır. Menapoz öncesinde ise uzayan veya aşırı , düzensiz adet kanamalarına neden olabilir. Alt karında ağrı ve/veya kitle ve kilo kaybı olabilir. Pembe renkli veya sulu, beyaz akıntıya sebep olabilir.

Risk faktörleri: İlk adeti 12 yaşından önce görmek, 50 yaşından sonra menopoza girmek, hiç gebe kalmamış veya doğum yapmamış olmak, obezite (aşırı şişmanlık), östrojen replasman tedavisi, hayvansal yağdan zengin beslenme, diyabet (şeker hastalığı), yaş (40 yaş ve üzerinde risk artar), ailede endometriyum veya kalın bağırsak kanseri( herediter nonpoliposis kolorektal kanser) tanısı almış kişilerin olması, meme ve yumurtalık kanseri( östrojen üreten tipler) tanısı almış olmak, tamoksifen tedavisi almak risk faktörleridir. PCOS( polikistik over sendromu) adet düzensizliğine yol açarak endometrium kanser riskini artırır.

Erken tanı: Rahim kanseri, hazneden (vajina) kanamanın hastayı uyarması nedeni ile erken dönemde teşhis edilir. Hastalığın erken teşhisi için kadınlar mutlaka yılda bir kez kadın hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmelidir.

Tanı: Endometriyum kanseri tanısı koyabilmek için endometriyal biyopsi veya dilatasyon ve kürtaj ile rahim iç duvarını döşeyen dokudan örnek alınır (probe küretaj) ve mikroskop altında incelenir. Küretaj materyali patolog tarafından incelenir. Kanser hücrelerinin görülmesi ile tanı konur.

Tedavi: Endometrium kanserinin ana tedavisi cerrahidir. Eğer kanserin agresif formu saptanmış veya kanser vücudun diğer kısımlarına yayılmışsa ek tedaviye ihtiyaç vardır. Bunlar radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi, hormon tedavisi gibi yöntemlerdir.

Radyoterapi(ışın tedavisi): Radyoterapi yüksek enerjili ışınlarla kanser hücrelerini öldürme veya küçültme metodudur. Radyasyon vücudun dışından (eksternal radyasyon) veya tümörün yakınına yerleştirilen radyoaktif maddelerden (brakiterapi ile) uygulanabilir. Bazı durumlarda her iki metottan birlikte yararlanılır. Eksternal radyasyonun yan etkileri halsizlik, ciltte değişiklikler (kızarıklık, diğer renk değişiklikleri), ishal, idrar yapmada zorluk, vajinada cinsel ilişki sırasında ağrıya sebep olabilecek daralma, menopoz, pelvis kemiklerinde zayıflamadır.

Kemoterapi: Kemoterapi yayılmış olan kanserin tedavisinde yararlı olan bir yöntemdir. Genellikle ilaçlar damar yoluyla veya ağızdan uygulanır.

Hormonal tedavi: Progesteron gibi ilaçlar kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmak için kullanılır. Bu ilaçlar genellikle ağızdan alınır.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt