Sık adet (regl) görme (polimenore) adetlerin başlangıç günleri arasının 21 günden daha kısa olmasıdır. Burada bahsedilen süre  bir adetin bitiminden diğer adetin başlamasına kadar "temiz kalınan" süre değildir, bir adetin ilk gününden bir sonraki adetin ilk gününe kadar geçen sürenin yirmibir günden kısa olması anormal kabul edilir. Bu anormal ve sık kanama  hastalar tarafından "ayda 2 kere adet oluyorum" şeklinde ifade edilebilir veya adet aralarında leklenmeler, kanamalar oluyor şeklinde de ifade edilebilir.


Sık adet görmenin sebepleri:
Myompolip veya hormonal nedenler gibi çeşitli durumlar sık adet görmeye neden olabilir. Bazı hastalarda ise hiçbir neden bulunamaz. Stres gibi durumlar da adet düzensizliğine ve sık adet görmeye nadiren neden olabilir. Hipertroidi (guatr hormonu bozukluğu) sık adet görmeye neden olabilir. Muayene ve ultrasonografi ve gerekirse tahlilelr ile nedenin araştırıması gerekir.

Sık adet görmenin zararları var mı?
Sık adet görmek mutlaka değerlendirilmesi ve sebebinin araştırılması gereken bir durumdur. Buna neden olan sebebe göre tedavi planlanır. Eğer sebep myompolip gibi iyi oluşumlarsa sık adet görme ve bunun neticesinde fazla kan kaybetme ve sonuç olarak kansızlık (anemi) gelişmesine neden olur. Hormonal bazı bozukluklarsa bunların tedavisi gerekir. Bazen adet düzenleyici ilaçlar ile tedavi egrekirken bazen neden olan myom, polip gibi oluşumlar için ameliyat tedavisi gerekebilmektedir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt