» » TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR

KISIRLIK TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR UYGULANMASI

Akupunktur bir çok hastalığın tedavisi için uygulanan çok eski bir Çin kökenli tedavi yöntemidir. Akupunkturun kısırlık (infertilite) tedavisinde uygulanması ise son yıllarda artmıştır. Bu konuda özellikle tüp bebek uygulanan hastalara başarı şansını arttırmak için ek olarak akupunktur uygulanmaktadır.

Peki akupunktur tüp bebekteki başarıyı nasıl arttırıyor? Bu açıklamak için öne sürülen başlıca mekanizma akupunturun endorfin benzeri hormonları arttırarak anne adayındaki stresi azaltması ve ayrıca rahim içerisine verilen embriyonun daha iyi tutunabilir (implantasyon) hale gelmesini sağlamasıdır. Zaten tüp bebek tedavilerindeki başlıca başarıyı etkileyen faktörler de bunlardır. Akupunktur genellike embriyo transferinden yarım saat önce ve yarım saat sonra olmak üzere iki seans uygulanmaktadır.

Akupunkturun tüp bebek uygulamalarındaki başarı şansını arttırdığını gösteren bazı bilimsel çalışmalar vardır. Ancak bazı bilim adamları da bu konuda daha büyük ve daha fazla çalışmaların yapılması gerektiğine inanmaktadır. 2008 yılında yapılan ve 7 çalışmadaki toplam 1336 kadını kapsayan bir çalışmada akupunktur yapılan ve yapılmayan tüp bebek hastaları karşılaştırılmıştır, sonuçta akupunktur uygulanan hasta grubunda gebelik oranları daha yüksek saptanmıştır. 2010 yılında yapılan bir kaç çalışmada ise akupunkturun tüp bebek başarısını arttırmadığı görülmüştür.(Kaynak: Journal reference: Manheimer E, Zhang G, Udoff L, et al. Effect of acupuncture on rates of pregnancy and live birth among women undergoing in vitro fertilization: systematic review and meta-analysis. British Medical Journal. Published online February 2008.)

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt