» » VAZEKTOMİ (ERKEKTE KANALLARIN BAĞLANMASI)

Erkeklerde testislerde oluşan spermlerin geçtiği kanal bağlanır.

Testis üzerinde küçük bir kesi ile yapılır. Ağrısız ve kansız bir işlemdir.

Sperm kanalları bağlandıktan sonra, cinsel hayatta hiçbir değişiklik olmaz. Cinsel istek, boşalma, zevk alma aynen devam eder. Bu işlem sonrasında boşalma (ejakülasyon) esnasında boşalan sıvının dış görünüşünde hiç bir değişiklik olmaz, ancak sıvıda sperm hücreleri olmadığından gebelik oluşmaz.

Yeterli sayıda çocuğu olup bir daha kesinlikle çocuk istemeyenler için uygundur.

Koruyuculuk oranı %100'e yakın olmakla beraber uygulanan yöntem ve bazı bireysel özellikler nedeniyle çok nadiren gebelik oluşabilir (%1).
Koruyuculuğu hemen başlamaz. Operasyon öncesinde depolanan spermlerin atılması için genellikle üç ay ve 15-20 boşalma geçmesi gerekir.

Vazektomi yapıldıktan sonra tekrar çocuk istemi olursa?
Bu durumda mikrocerrahi yöntemle yapılan vazektomi geri dönüşüm operasyonu ile vaz deferensin kesilen uçları tekrar birbirine dikilir. Bu operasyonla yüksek oranda (%80) tekrar semende spermler izlenebilir. Bu operasyon sonrası normal yollarla çocuk sahibi olma olasılığınız vazektomiden sonra geçen süre ile ilişkilidir. Süre uzadıkça vazektomi geri dönüşüm operasyonu sonrasında semende sperm görülme olasılığı azalmaktadır.
Bu yöntemle başarı elde edilemezse testisten aspirasyon ile sperm elde etme yöntemi denenebilmektedir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt