Jinekolojik kanserler içerisinde hasta ölüm oranı en yüksek olan ve dünyada yedinci sıklıkta görülen kanserdir. Yaşam boyu yumurtalık kanseri geliştirme riski % 1.4 ‘tür. Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 60-64 yaşlarında görülür.

Yumurtalık kanseri görülme riski bazı koşullarda artmıştır, 40 yaş üzerinde olmak, çocuk doğurmamış olmak, yağdan zengin diyetle beslenmek, talk pudrası kullanmak ve ailede yumurtalık kanser öyküsüne sahip olmaktır.

Bununla birlikte doğum kontrol hapı kullanma , çocuk doğurma ve emzirme , rahmin alınması , tüplerin bağlanması yumurtalık kanser görülme riskini azaltır.

Yumurtalık , meme , rahim ve bağırsak (kolon) kanseri geçirmiş birinci derece akrabası bulunan kişiler yumurtalık kanseri geliştirme bakımından artmış risk altındadırlar. Bu kişilerde yaşam boyu risk , birinci derece akrabalarından bir kişide yumurtalık kanseri varsa % 5 , iki kişide varsa % 7’dir. Bu kişilerde ailesel yumurtalık kanseri açısından BRCA-1 ve BRCA-2 gen mutasyonları taranmalıdır.

Yumurtalık kanserinde şikayetler belirgin değildir , bu nedenle tanısı geç konur. Kasık ve karın ağrısı , şişkinlik , hazımsızlık erken evredeki belirtilerdir. İleri evrelerde komşu organlara ait bası bulguları olur ki bunlar; kasıklarda basınç hissi, sürekli idrar ve dışkılama hissinin olması, karında kitle ve sıvı toplanmasına bağlı şişlik ve vaginal kanamadır.

Yumurtalık kanserinde etkili bir tarama yöntemi yoktur. Günümüzde erken tanıda en sık yaklaşım düzenli jinekoljik muayene yapılarak ve ayrıntılı aile öyküsü alınarak hastanın değerlendirilmesidir. Hastanın muayenesinde pelvik alanda bir kitle saptanırsa Transvaginal Ultrasonografi ile de değerlendilmelidir. Ayrıca yumurtalık kanserinde kana fazla miktarda salınan ve CA-125 olarak adlandırılan değerde ölçülmelidir. Ancak CA-125 değerinin sigara içme, erken gebelik, endometriozis gibi durumlarda da artabileceği bilinmelidir.

Yumurtalık kanserlerinde tedavi genellikle cerrahidir. Ameliyat esnasında kanserin cinsi ve yaygınlığı değerlendirilir. Hastanın yaşı , çocuk istemi ve kanserin evresine göre ameliyat planlanır. Rahim , yumurtalıklar ve pelvik bölgedeki lenf düğümleri tamamen alınabilir. Ameliyat sonrası da kemoterapi ve ya radyoterapi planlanır.

Yumurtalık kanserinde erken evrelerde 5 yıllık yaşam %70 iken, ileri evrelerde bu oran giderek azalır. 

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt