» » » YUMURTLAMA KAÇ GÜN SÜRER?

OVULASYON KAÇ GÜN SÜRER?

Yumurtlama adet dönemi başladıktan sonra kaçıncı gün olur? Kaç gün sürer?
Kadınlarda adet döngüsünün ortasındaki günlerde yumurtlama olur. Yani örneğin 28 günde bir adet gören bir kadında 14. günde yumurtlama olur. Daha geç adet gören kadınlarda yumurtlama da geç olur mesela 35 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama yaklaşık 21. gün olur. Yani yaklaşık olarak yumurtlama hep adet kanaması başlamadan 14 gün önce olur.

Peki ne kadar sürer? Yumurtlama bir kaç gün süren bir olay değildir, bir anda yumurtlama olur ve biter. Ancak yumurta hücresi ortalama 24 saat yaşayabilir. Yani yumurta hücresi 24 saat yaşayabildiği için yumurtlama olduktan 1 gün sonra ilişki olsa da gebelik olabilir. Ancak yumurtlama olduktan 2-3 gün sonra cinsel ilişki olursa gebelik olamaz çünkü yumurta hücresi o zamana kadar canlılığını kaybetmiştir.
Erkeğin sperm hücresi ise ortalama 3 gün yaşar. Yani yumurtlama olmadan 2-3 gün önce bile ilişki olsa sperm 3 gün yaşayabileceği için yumurtlama olduğunda yumurta hücresini dölleyebilir.
Bu durumda örneğin ayın 10'unda yumurtlama gerçekleşen bir kadında ayın 7'si ve 11'i arasındaki ilişkilerde gebelik olma şansı vardır. Yani gebelik ihtimali olan dönem ortalama 5 gün olmuş (en fazla 7 gün) oluyor. Bu nedenle bebek isteyen çiftlere adetin orta döneminde bir hafta boyunca "iki günde bir" ilişkiye girmelerini öneriyoruz. Cinsel ilişki hergün değil, iki günde bir önerilir genellikle çünkü hergün ilişkiye girilmesi sperm sayısında ciddi azalmaya neden olur.

Bu konular aşağıdaki linkten ulaşabileceğiniz "sperm ve yumurtanın birleşmesi" yazısında daha açık ve detaylı olarak anlatışmıştır:
http://jinekolojigebelik.blogspot.com.tr/2014/10/sperm-ve-yumurtanin-birlesmesi-dollenme_25.html

Yumurtlama tarihi hesaplama programı:
http://jinekolojigebelik.blogspot.com.tr/2014/10/yumurtlama-donemi-tarihi-hesaplama_25.html

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt