Menenjit nedir?
Beyni saran zarların iltihabı olarak kendini gösteren menenjite genellikle virüsler neden olur. Tedavisi mümkün olan bu hastalık konusunda çocuklarda daha hassas davranılması gerekir. Menenjite yakalanan çocukların tedavisinde erken teşhis ve müdahale büyük önem taşır. Tedavinin aksaması ya da tamamlanmaması halinde çocuklarda sakat kalma, işitme kaybı, beyin hasarı ve hatta ölüm riski vardır.
2-3 aylık bebeklerde ortaya çıkan menenjite yenidoğan mennejiti adı verilir. Gelişimde bozukluk riskiyle karşı karşıya bırakan bu hastalık doğru tedaviyle, uzman ve deneyimli hekimler tarafından etkisiz hale gelebilmektedir. Virüs kaynaklı olarak çocuklarda görülen menenjit, genellikle daha hafif seyreder. Bakteriyel menenjit türü, çoğunlukla 5 yaş altındaki çocuklarda görülür. Çocuklarda menenjit, kış aylarında daha sık görülmesiyle dikkat çeker.

Menenjit belirtileri nelerdir?
Bebek veya çocukların menenjit geçirmesi durumunda pembe, kırmızı ya da mor renkte cilt döküntüleri öne çıkar. Bebeklerde üşütmeye benzer belirtilerle birlikte ishal, kusma ve ateş görülür. Deride görülen döküntüler, iz bırakma ve daha geniş alana yayılma riskleri nedeniyle önemsenmeli, mutlaka tedavi edilmelidir.
Ateşin yüksek seyretmesi, el ve ayaklarda soğukluk, sürekli huzursuzluk gibi belirtilerin döküntülere eşlik etmesi halinde acilen hastaneye başvurulmalıdır. Bunlar önemli belirtilerdir ve durumun ciddiyetine işaret eder.

Bebeklerde ve çocuklarda menenjit nasıl ortaya çıkar?
Menenjite yol açan bakteriler, çocukların ağız ve boğaz çevresinde yaşar. Genellikle herhangi bir sağlık problemine neden olmayan bu organizmalar, bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda aktif hale gelir. Kafaya alınan darbe sonucu yaralanma vakaları da bu anlamda bir risk faktörüdür.
Menenjit olması durumunda ne yapılmalıdır?
Menenjit, bulaşma riski olan bir hastalıktır. O nedenle, bebeğin menenjit olması diğer aile bireylerinin de kendini korumasını gerektirir. Bebekle ortak çatal, kaşık ve bardak kullanılmamalı; öpüşme, sarılma gibi yakın temaslardan kaçınılmalıdır. Evde menenjitli bir bebek veya çocuk bulunması halinde ayrıca eller sık sık yıkanmalı, koruma amaçlı ilaç almak için aile bireyleri de hekime başvurmalıdır.

Menenjit tedavisi nasıl yapılır?
Menenjit tedavisinde bebeğin veya çocuğun bağışıklık sistemini virüslerle savaşmaya hazır hale getirmek amaçlanır. Bağışıklık sistemi eski gücüne kavuşan çocuklarda menenjitin tedavi gerekmeden, kendiliğinden düzelmesi de mümkün olabilir. Ancak yine de tüm aşamaların hekim kontrolünden geçmesi yararlı olacaktır.
Bağışıklık sisteminin güçlendirici tedavinin yanı sıra; menenjitli bebek ya da çocukların dinlenmesini sağlamak da önemlidir. Genellikle antibiyotik tedavisinden de destek alınır. Belirtilerin ağır olduğu vakalarda, bebeğin/çocuğun hastanede yatması gerekebilir.

Menenjit nasıl önlenir?
Menenjit, kesin bir şekilde önlenebilen bir hastalık değildir. Ancak aşılama yöntemiyle bebek ve çocukların büyük ölçüde korunması mümkün olmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıf anını kollayan virüsler, bu şekilde etkisiz hale getirilebilir. Bebek ve çocuklarda aşılama, menenjit vakalarında gözle görülür oranda azalmaya neden olur. Bunun yanı sıra; tüm aile fertlerinin genel hijyen kurallarına dikkat etmesi de hastalığı davet etmemek açısından önemlidir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum yap