» » » » » » ANNE KARNINDA BEBEĞİN UYUMASI

Bebek anne karnında uyur mu? Ne zaman, ne kadar uyur?
Yeni doğan bir bebeğin özellikle 1 yaşına kadar günün büyük kısmını uyuyarak geçirmesi gibi anne karnındaki bebek de günün büyük kısmını uyuyarak geçirir. Gebeliğin 7. ayından sonra bebek 24 saatin %80-90'ını uyuyarak geçirir. Araştırmalar anne karnında da bebeklerin uyuduğunu hatta rüya gördüğünü göstermektedir. Bebeklerde ve yetişkinlerde uyku sırasında görülen hızlı göz hareketleri anne karnındaki  bebekte de gelişmiş ultrason cihazları ile görülebilmektedir (Rapid eye movement, REM). Bu REM uykusu döneminde fetusta hız göz hareketleri olur ve rüya görebilir. NON-REM denilen uygunun diğer dönemi daha sakin bir dönemdir, bu dönemde rüya görmez, bu dönemde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Fetusun uyuması bazen NST'de (non stres test) farkedilir, nonreaktif patern izlenir.

Bebekler ve yetişkinlerdeki gündüz-gece kavramı anne karnındaki fetusta yoktur. Anne karnında fetus gündüz ve gece birkaç saat aralıklarla uyku periodları yaşar. Bazı anneler gece çok hareket eden bebeğin doğduktan sonra da geceleri uyumayacağından endişe ederler ancak bu doğru değildir, bebek doğduktan sonra durum değişecektir ve zamanla gece uyku düzenini öğrenecektir. Anne karnında bebek uyurken hareketleri azalabilir bu nedenle hareket sayımı az hissedilmişse bir kaç saat sonra tekrar sayılmalıdır. (Bkz:  Bebek hareketlerini nasıl ve ne kadar saymalıyım? ) 

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt