» » » » » GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) RAHİM AĞZI KANSERİ HPV AŞISI YAPILIR MI?

HPV AŞISI - SERVİKS (RAHİM AĞZI) KANSERİ AŞISI HAMİLELERE UYGULANABİLİR Mİ?

Rahim ağzı kanser aşısı diye bilinen HPV aşısının belli yaş grubundaki bayanlara yapılması önerilmektedir ve bunun faydaları konusundaki araştırmalar devam etmektedir. Ancak hamilelik dönemindeki kadınlara yapılması önerilmemektedir. Kadın eğer rahim ağzı kanserinden korunmak amacıyla aşı olmak istiyorsa aşı dozlarını hamilelikten önce veya sonra tamamlamalıdır.

Ancak hamile olduğunu bilmeden hamilelik sırasında aşı olan bir kadında aşının anneye veya karnındaki bebeğe bir zararı olmaz çünkü canlı bir aşı değildir. HPV virüsünün  kapsit proteinini içeren rekombinant DNA teknolojisi ile üretilen bir aşıdır. Bundan dolayı hamile olduğunu bilmeden bu esnada aşı olan bir anne adayının gebeliğinin sonlandırılması gerekmez. Aşının kalan dozları doğumdan sonra tamamlanır.
HPV aşısı yapılmadan önce gebelik testi yapılması önerilmemektedir.

Emirenlere HPV aşısı yapılabilir mi?
Emzirme döneminde aşı uygulanabilir, sakıncası yoktur.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt