» » » PREMENSTRUEL SENDROM (ADET ÖNCESİ GERGİNLİK)

Adet öncesi gerginlik, premenstruel Sendrom (PMS) kadınlarda adet öncesi dönemde adetten yaklaşık 1 hafta önce başlayan ruhsal ya da fiziksel bir takım sıkıntılara ve gerginliklere verilen isimdir. Bu belirtiler genellikle adetin başlamasına 1 hafta kala ortaya çıkar ve adet görülmesiyle birlikte sıkıntılar azalır ve birkaç günde kaybolur.

PMS üreme çağındaki kadınlarda gözükse de; çok ender olarak ergenlik döneminden önce ve menapozda da görülebilir. Sıklıkla 30-45 yaş arası kadınlarda görülür.

Nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Şikayetlerin adet peryodunun ikinci döneminde yani adetten 1-2 hafta önce başlaması, adetten hemen önce şiddetlenmesi ve adetle birlikte kaybolması çok tipiktir.

Şikayetler çok çeşitlilik gösterir:
Baş ağrısı ve migren atakları. Bulantı, kusma. Depresyon. Duygusal labilite. Hafıza kaybı . Kolay öfkelenme, sinirlilik . Etrafa sataşma. İntihar ve suç işlemeye eğilimi. Konsantrasyon güçlüğü. Uykusuzluk. Çarpıntı. Denge bozuklukları. Eklem ağrıları (artralji). Karında şişkinlik. Göğüslerde şişkinlik ve ağrı. Halsizlik. Kabızlık (konstipasyon). Kasıklarda ağrı. Kilo alma. İştah artması veya azalması. Ödem ve şişkinlikler. Sıcak basmaları. Ses ve kokulara hassasiyet. Sırt ve bel ağrıları. Ciltte yağlanma ve sivilcelenme (akne) şikayetleri görülebilmektedir.

Psikolojik şikayetler fazla olduğunda tedavi genellikle psikiyatri uzmanlarınca yapılır. Bedensel şikayetler için ise doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler, GnRH anologları gibi hormonal tedaviler zaman zaman faydalı olabilmektedir.
Histerektomi (Rahimin alınması) : PMS'de tüm yöntemler başarısız kalındığında yumurtalıklarla beraber rahim ameliyatla çıkarılır. Ancak günümüzdeki etkili ilaçların sayesinde giderek az uygulanan bir tedavi biçimi haline gelmiştir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt