Latince de lithopedion denilen ve tıp literatüründe çok nadiren rastlanan bu durum dilimize taş bebek olarak (litho: taş, pedion: bebek) çevrilebilir. Dış gebelik (ektopik gebelik) sırasında fetusun ölmesi sonucu etrafında kalsifikasyon (kireçleşme) oluşmasıyla "taş bebek" haline gelmesi soncu oluşur. Dış gebelikte bulunan fetus çok çok nadiren bu kadar büyüyebilir, genellikle çok küçük boyutlardayken ölür ve vücut içerisinde kendiliğinden kaybolur. Taş bebek durumunda ise vücut içerisinde emilip kaybolamayacak kadar büyük olduğu için fetus kalsifikasyonla kaplanır ve anne bu fetusa ve enfeksiyona karşı kalkan oluşturmuş olur. 14 haftadan daha büyük fetuslarda bu duruma rastlanabilir.


Taş bebek (lithopedion) oluştuktan sonra enne karnında yıllarca hiçbir belirti ve zarar vermeden kalabilir. Bazen yıllarca sonra tesadüfen çekilen röntgenler sırasında farkedilir. Bir vakada 76 yaşındaki bir kadında 46 yıl önce oluşmuş bir gebeliğe bağlı lithopedion tespit edilmiştir. Taş bebek tespit edildiğinde ameliyat ile annenin karnında çıkarılır.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt