» » » » TÜP BAĞLAMA SONRADAN TEKRAR AÇILABİLİR Mİ? (TEKRAR GEBELİK İSTENİRSE)

TÜPLER AMELİYATLA TEKRAR AÇILABİLİR Mİ?

Kadınlarda sık kullanılan korunma yöntemlerinden birisi olan tüp bağlama (tüp ligasyonu, BTL) yeterli sayıda çocuğa sahip olmuş ve başka çocuk kesinlikle istemeyen kadınlara uygulanan bir yöntemdir. BTL ile ilgili detaylı bilgilere burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başka çocuk kesinlikle istemeyen kadınlara uygulanmasına rağmen bazen çocuklardan birinin ölümü veya boşanma-tekrar evlenme gibi daha önce hiç hesapta olmayan olağan dışı durumlardan dolayı tüpleri bağlanan kişi tekrar çocuk isteminde bulunabilmektedir. Tüp bağlama işlemi uygulanan her bin kadından ikisinde bu tür tekrar çocuk istemi ile karşılaşılmaktadır.

Bu durumda çiftin tekrar çocuk sahibi olması için ya mikrocerrahi yöntemle geri dönüşüm ameliyatı uygulanması gerekir veya tüp bebek (IVF, ICSI) uygulanması gerekir. Geri dönüşüm ameliyatı (tubal reanastomoz, reversal) bağlanmış tüplerin tekrar uç uca birleştirilmesi işlemidir ve oldukça komplike, uzun süren, yüksek maliyeti olan, başarı garantisi olmayan bir ameliyattır.
Geri dönüşüm ameliyatının başarısı tüplerin hangi teknikle bağlandığına, anastomoz bölgesine, uç uca birleştirme sonrası kalan tüp uzunluğuna bağlıdır. Anastomoz sonrasında tüp uzunluğunun 4cm'den fazla olması durumunda ve anastomoz bölgesinde tüp çapları arasında belirgin fark bulunmadığında geri birleştirme ameliyatının başarısı daha yüksektir.

Geri dönüşüm ameliyatı veya tüp bebek uygulamaları sonrası gebelik elde etme başarısı %50-70 civarında bulunmaktadır.
Tubal reanastomoz ameliyatı (tüplerin tekrar açılması ameliyatı) sonrasında dış gebelik oluşma riski vardır. Ameliyat sonrasında oluşan gebeliklerin yüzde 10 kadarı dış gebeliktir.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt