Rahim ağzı (serviks) kanseriRahim ağzı (serviks) kanseri tarama yöntemleri ile ve son yıllarda geliştirilen aşı (HPV aşısı) ile önlenebilen kanserlerin başında gelir. Serviks kanseri tarama yöntemi olarak tüm dünyada smear testi kullanılır. Smear testi ile ilgili detaylı bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tarama yöntemi olan smear testi ile amaçlanan belirli aralıklarla yapılan taramalar neticesinde serviks kanserini henüz kansere dönüşmemiş öncül lezyonlar aşamasında iken tespit etmek ve tedavi ederek kansere ilerlemesini önlemektir.

Ülkemizde 2007 yılında Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığınca yayımlanan Serviks Kanseri Taraması Ulusal Standartlarına göre tarama programı şu şekilde belirlenmiştir:
Ulusal tarama programına göre 35 yaşından itibaren kadınlarda taramaya başlanması ve 35-40 yaş arası mutlaka her kadından bir kere smear testi alınması hedeflenmiştir. Her 5 yılda bir smear alınmayasına devam edilerek 65 yaşına kadar uygulanacaktır. Son iki testi normal olan 65 yaşındaki kadınlarda tarama kesilebilmektedir. "Serviks Kanseri Taraması Ulusal Standartları" metninin tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt