» » » » » YUMURTLAMA OLMAMASININ NEDENLERİ

KADINLARDA YUMURTLAMA NEDEN OLMAZ?

Her kadında normalda yumurtlama ayda bir kere gerçekleşen bir olaydır, bu sayede adetlerin (regl, mens) düzenli ilerlemesi ve hamile kalabilme yeteneği sağlanır. Menopoz dönemine girdikten sonra artık yumurtlama fonksiyonu tamamen sona erer ve kadın adet göremez, hamile kalamaz. Menopoz döneminden önce kadının üreme dönemi denilen yaklaşık 15-50 yaş arası dönemde yumurtlama hemen her ay meydana gelir ancak bazı aylarda yumurtlama gerçekleşmeyebilir bu durumda adet düzensizliği, lekelenme gibi belirtiler görülebilir. Yumurtlamanın olmaması (anovuasyon) hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Adetlerin ilk başladığı genç kızlık yıllarında genellikle sık rastlanan bir durumdur yumurtlama olmaması, bu nedenle sık sık adet düzensizliği, gecikmeler meydana gelebilir. Bu durum genellikle adet başlamasından bir kaç yıl sonra kendiliğiden düzelir. Benzer şekilde menopoza girmeden önce birkaç yıl sık sık yumurtlama olmaması görülebilir ve adet düzensizliği oluşur.

Yumurtlama olmamasının sebepleri:
- Aşırı stres
- Psikolojik travma
- Aşırı egzersiz
- Ani kilo kaybı
- Şişmanlık (obezite)
- Ciddi beslenme bozuklukları (Anoreksia, Blumia)
- Kronik ciddi hastalıklar
Polikistik over sendromu (PCOS)
- Hipogonadotropik hipogonadizm (Beyinde hipofiz bezi ile ilgili bozukluklar)
- Hipofiz tümörleri, adenomlar
- Pitüiter iskemi (hipofiz kanlanmasını bozan durumlar, Sheehan sendromu gibi...)
Hiperprolaktinemi (Prolaktin yani süt hormonu yüksekliği)
- Prematür ovaryan sendrom (POF)
- Troid bezi bozuklukları, guatr (hipotroidizm, hipertroidizm)
- Perimenopoz (menopoz öncesi dönem)
- Emzirme: Lohusalarda özellikle çok fazla ve düzenli emzirenlerde bebek anne sütü ile beslenmeyi tamamen bırakana kadar bazı aylarda yumurtlama olmaması sık rastlanan bir durumdur. Bu nedenle adet gecikmeleri meydana gelebilir. Bazı anneler çok düzenli emzirdikleri halde düzenli yumurtlama ve adet görürler.
- Genetik nedenler: Turner sendromu...
- Kullanılan bazı ilaçlar (Antidepresan ve antipsikotik ilaçlar)
- Bazı over (yumurtalık) tümörleri
- Adrenal bez hastalıkları: Hiperandrojenizm, Adrenal yetmezlik (Böbrek üstü bezi hastalıkları)

Yukarıda sayılan nedenlerde bazıları önlem alınabilir veya tedavi edilebilir nedenlerdir. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen ve gebe kalamayan hastalarda kısırlığın en sık nedenleri arasında yer alır yumurtlama olmaması (anovulasyon.) Bu durumda anovulasyona neden olan bir durum varsa ortadan kaldırılır veya yumurta geliştirici, yumurtlamayı uyaran ilaçlarla tedavi verilir. Kısırlık (infertilite) tedavisi hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yazar Ebruli

Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Kanserler ve Tüp Bebek konusunda hizmet veren Op.Dr.Cansu Bozkurt şu an kendi özel muayenehanesinde görev yapmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt